Postat de SilvaniaGrup la Dum, 08/04/2024 - 18:25
Construcție cabană din lemn

Construcția unei cabane din lemn este indubitabil cea mai rapidă și economică modalitate de amenajare a unui spațiu de locuit. În plus, contrar așteptărilor, acestea se potrivesc în orice zonă, indiferent de relief. Pentru că popularitatea acestora este într-o continuă creștere în ultima perioadă, în cele ce urmează vom discuta despre cum se construiește o cabană din lemn și ce presupune un astfel de proiect:

  • principalele etape de construcție cabană lemn;

  • costurile construcției unei cabane din lemn;

O cabană din lemn este o construcție pe structură ușoară, fiind considerată de experți una dintre cele mai sustenabile tipuri de locuință. Citește în continuare pentru a vedea nenumăratele avantaje asociate unei cabane din lemn, iar pașii de execuție sunt mai ușori decât ți-ai fi închipuit.

Caracteristici și avantaje:

  • Izolator termic natural

Coeficientul de conductivitate termică al lemnului este extrem de scăzut. Pentru a vă forma o idee, oțelul transmite căldura de 1500 de ori mai rapid decât lemnul. Acesta este și unul dintre motivele pentru care majoritatea cabanelor din lemn pe care le vedeți nu sunt izolate. Mai mult decât atât, spre deosebire de metale, care se dilată și se contractă odată cu schimbarea temperaturii, forma lemnului nu se modifică aproape niciodată. În principiu, dacă ați achiziționat cherestea de bună calitate, uscată corespunzător, nu ar trebui ca aceasta să mai lucreze în timp.

  • Proprietăți acustice excelente

Izolarea fonică în sine depinde mai degrabă de densitatea materialului, astfel că pereții ușori din lemn pot permite sunetului să treacă. Cu toate acestea, în ceea ce privește acustica, lemnul este materialul ideal. Nu veți auzi aproape niciodată vorbindu-se despre ecou într-o cabană din lemn, pentru că lemnul are capacitatea de a absorbi sunetul.

  • Rezistență mecanică

Pe cât este de ușor lemnul, pe atât poate fi de dur și de rezistent sub presiune. Raportul densitate – rezistență al lemnului este chiar comparabil cu cel al oțelului. Chiar și așa, acest lucru nu înseamnă că lemnul este la fel de rezistent ca oțelul, întrucât densitatea lemnului este mult mai mică decât cea a oțelului (oțelul are o densitate de aprox. 8 g/cm3, în timp ce densitatea lemnului rareori atinge sau depășește 1 g/cm3). În plus, elasticitatea lemnului permite rezistența acestuia chiar și în cazul unor seisme foarte puternice.

Etapele construcției unei cabane din lemn

În cele ce urmează veți putea citi despre etapele de construcție ale unei cabane din lemn, cu mențiunea că acestea trebuie efectuate doar de profesioniști. De asemenea, componentele unei cabane sunt de obicei prefabricate, debitarea lemnului fiind efectuată în ateliere specializate. Așadar, odată transportate pe șantierul de lucru, componentele vor fi doar montate. Acestea fiind spuse, iată cum se construiesc cabanele din lemn:

  1. Întocmirea proiectului

Asemeni oricărui proiect de construcție, lucrarea va demara din faza de proiectare. O echipă de specialiști va realiza măsurătorile, iar în baza acestora vor putea concepe proiectul tehnic. Pentru cabanele prefabricate, acest pas nu este întotdeauna valabil, proiectul tehnic fiind în general standard.

  1. Realizarea fundației

Fiind structuri ușoare, cabanele din lemn nu necesită întotdeauna turnarea unei fundații din beton armat. Acestea se pot amplasa, de asemenea, pe o podea din lemn. Așadar, acest pas se realizează în funcție de alegerea făcută de dumneavoastră:

  • Pentru fundația din beton, se vor realiza cofrajele și armăturile, iar mai apoi se va turna betonul monolit;

  • Pentru podeaua din lemn, se va excava solul, se va turna un substrat, iar mai apoi se vor monta grinzile din lemn care vor susține cabana.

  1. Ridicarea structurii de rezistență

Structura de rezistență a cabanelor din lemn constă dintr-o serie de stâlpi dispuși vertical pe tot conturul fundației și grinzi dispuse orizontal, peste stâlpi. Atenție! Modul de realizare al structurii diferă de la caz la caz, în funcție de materialul pentru care ați optat – de exemplu, lemn rotund, semirotund, lambriu, etc.

  1. Montarea podelei

Pardoseala cabanelor din lemn se montează relativ ușor. Plăcile pentru pardoseală (fie de parchet, fie de dușumea) sunt adesea prevăzute cu sisteme de prindere tip click care facilitează îmbinarea mult mai rapidă.

  1. Realizarea acoperișului

Se montează prima dată șarpanta (structura de rezistență a acoperișului), iar mai apoi se va continua cu materialele de finisare (tablă, țiglă, șindrilă, etc.). Un aspect foarte important în cazul unei cabane din lemn este hidroizolația. Deși cheresteaua este tratată în prealabil, expunerea la umezeală poate crea daune nu doar acoperișului, ci întregii cabane. De aceea, vă recomandăm ca, înainte de a monta învelișul acoperișului, să montați cel puțin o membrană hidroizolantă pe toată suprafața versanților.

  1. Montarea pereților

La fel ca în cazul structurii de rezistență, montarea pereților diferă în funcție de materialul pentru care veți opta. De exemplu, atât lemnul rotund, cât și lambriul se fixează prin îmbinare. În aceste cazuri, elementele componente sunt debitate și modelate în prealabil, într-o fabrică de producție.

  1. Instalațiile interioare și finisajele

În cele din urmă, înainte de a da cabana în folosință, se va trece la montarea instalațiilor (sanitare, electrice, termice), iar după acestea se vor realiza finisajele. De cele mai multe ori, simpla lăcuire a pereților este suficientă pentru a finisa. În plus, aspectul obținut va fi cel rustic, atât de potrivit pentru o cabană din lemn.

Spre ce preț se orientează o cabană din lemn?

Încă de la bun început trebuie să știți că prețul unei cabane din lemn se calculează în funcție de o mulțime de factori. Primul factor de influență al costurilor este tipul materialului ales. Cu cât materialele sunt mai greu de montat, cu atât și costurile de montare vor fi mai mari. În al doilea rând, trebuie menționat faptul că tarifele se calculează la metru pătrat. 

Acestea fiind spuse, în principiu, costul pentru o cabană este de aproximativ 10.000 de euro, dar poate crește în funcție de complexitatea proiectului. Dacă doriți să obțineți o ofertă personalizată, vă recomandăm să luați legătura cu o echipă de profesioniști. Cu siguranță aceștia vă vor putea prezenta prețul unor modele prefabricate, iar dacă doriți un proiect personalizat, vor putea calcula costurile finale în funcție de cerințe.

Așadar, dacă dețineți un teren liber și vreți să amplasați o cabană din lemn, sperăm că acum aveți la dispoziție mult mai multe informații pentru a demara cu succes un astfel de proiect. În ceea ce privește alegerea fundației, vă recomandăm ca înainte de a achiziționa cabana, să cereți sfatul producătorului.

 

Contactați-ne

Optiuni