Postat de SilvaniaGrup la Dum, 07/07/2024 - 12:12
Protejarea și întreținerea lemnului

Lemnul este un material preferat de mulți constructori, dar care trebuie verificat, protejat și întreținut constant, astfel încât să-și păstreze aspectul și proprietățile specifice cât mai mult timp. Iată care sunt tipurile de tratamente pe care le poți utiliza și pașii de lucru recomandați. 

Importanța tratării și protejării lemnului

Produsele din lemn sunt printre cele mai utilizate materiale în construcții, calitățile lui fiind cunoscute și recunoscute de milenii. Este, în primul rând, un material natural, ceea ce îi oferă o estetică superioară. De asemenea, este rezistent, nu costa mult, are proprietăți izolante foarte bune, este ușor de procurat și poate fi utilizat în nenumărate moduri.

Cu toate acestea, lemnul este mai puțin rezistent când vine vorba despre influența factorilor externi asupra lui. Fie că este utilizat în aer liber sau în interiorul unei clădiri, fie că vorbim despre un gard sau despre grinzile de susținere a acoperișului unei case, lemnul trebuie protejat. Acest lucru se face prin diverse tratamente, în funcție de necesități.

O mare importanță o are tratarea lemnului care este mult mai puțin costisitoare decât înlocuirea lui, așa că trebuie să faci verificări periodice pentru a depista din timp eventualele probleme sau factori care îi afectează calitatea. În mod normal, este suficientă examinarea anuala a suprafețelor din lemn - 12 luni sunt suficiente pentru ca acestea să treacă prin toate anotimpurile și să fie expuse tuturor condițiilor climatice.

Dacă te întrebi care este cel mai bun tratament pentru lemnul exterior, trebuie să știi că nu există un tratament-minune care să rezolve toate problemele. Fiecare produs destinat protecției lemnului are proprietăți diferite și trebuie ales în funcție de rezultatul pe care îl dorești, ținând cont de principalii factori care pot provoca degradarea acestui material.

Tipuri de tratamente pentru lemn

Ignifugarea

Pentru că este un material care poate lua foc ușor și poate întreține un incendiu, lemnul trebuie protejat prin ignifugare, un proces prin care este tratat cu substanțe ignifuge pentru a-i crește rezistența la ardere. Trebuie să fie ignifugat în special lemnul utilizat în structura de rezistență a clădirilor și a locuințelor, dar și cel folosit la construcția acoperișului sau chiar pentru dușumea.

Este important de știut totuși că, în urma acestui tratament, lemnul nu devine complet imun la ardere. Ignifugarea doar îngreunează aprinderea acestuia si reduce viteza de ardere si de propagare a flăcărilor.

Hidrofugarea

Lemnul este un material vulnerabil în prezența umezelii sau a apei în exces: putrezește foarte ușor dacă nu este protejat, iar tratamentul de hidrofugare îl ferește de efectele umezelii, mai ales dacă vorbim despre lemnul folosit la exterior. 

Tratamentul se realizează prin aplicarea unor lacuri speciale, care trebuie să acopere toți porii lemnului și, astfel, să împiedice pătrunderea apei. Hidrofugarea se mai poate face și cu ajutorul unor uleiuri speciale:

●    ulei de in;

●    ulei de tung;

●    ulei de nuci;

●    uleiuri minerale.
 

Antiseptizarea

Nu doar apa si focul pot afecta lemnul, ci si mucegaiul, ciuperca lemnului, cariile si alte insecte care, in timp, îi pot șubrezi rezistența. Tratamentul care îl protejează împotriva acestor pericole se numește antiseptizare. 

Pe lângă lacuri și alte produse speciale destinate antiseptizării, acest tratament mai poate fi efectuat prin:

●    tratarea lemnului cu abur la temperaturi ridicate;

●    injectarea lemnului cu soluții speciale;

●    tratarea lemnului cu sulfat de cupru (cunoscut și ca piatra vânăta) sau cu borax.

Protejarea împotriva razelor ultraviolete și a poluanților chimici

Un alt factor care slăbește rezistenta lemnului, în principal a celui folosit in exterior, este lumina soarelui. Razele ultraviolete pe care acesta le emite duc la fragilizarea și decolorarea lemnului, creând un teren propice pentru insecte, dar și pentru apariția mucegaiului sau a altor microorganisme.

Vântul și praful sunt alti factori care afectează în timp calitatea lemnului, așa ca acesta trebuie protejat prin vopsire și lăcuire. Vopsirea este cea mai eficienta metoda de protejare in cazul unui mediu agresiv, iar lacuirea protejeaza lemnul si ii ofera un aspect proaspat.

 

Contactați-ne

Optiuni