• Lunca Ilvei 427125, Bistrita-Nasaud
  • Luni - Vineri 7:00 - 17:00
  • + 40263 378 010

Translate:

  • office@silvaniabn.ro

DECALOGUL FORESTIERULUI

I. Precum crezi într-unul Dumnezeu, așa să ai ferma credință că fiecare arbore, fiecare tufiș, fiecare arbuști, fiecare pădure este un mijlocitor între sol și atmosferă, și să nu uiți niciodată că fără conlucrarea acestor doi agenți, bogata și frumoasa țară s-ar transforma într-un bărăgan monoton!

II. Să nu iei niciodată în deșert numele pădurii, ci mai cu seamă să te străduiești ca cel mai pipernicit și izolat tufăriș să se transforme în codru întunecos!

III. Adu-ți aminte, omule, că pădurea îți procură cea mai mare parte din articolele de consumație zilnică și că viața ta din leagăn până la coșciug este legată de pădure; că în timpul de față când lupta pentru existenta este aprigă, sănătatea ta atârnă, mai cu seamă, de prosperitatea pădurilor!

IV. Cinstește fiecare copac și orice plantă; venerează pădurea, protejeaz-o și cultiv-o pentru copii tăi, ca să-ți fie bine ție și urmașilor tăi, și să trăiești mulți ani pe acest pământ!

V. Să nu maculezi solul virginal al pădurii prin introducerea vreunei specii improprii terenului, ci mai cu seamă să-ți familiarizezi copii cu legile nestrămutate ale naturii, pentru ca împăduririle și întreaga administrare a pădurilor, ce ar fi chemați a face, să fie todeauna în conformitate cu percepetele acestor sublime legi!

VI. Să nu maculezi solul virginal al pădurii prin introducerea vreunei specii improprii terenului, ci mai cu seamă să-ți familiarizezi copii cu legile nestrămutate ale naturii, pentru ca împăduririle și întreaga administrare a pădurilor, ce ar fi chemați a face, să fie todeauna în conformitate cu percepetele acestor sublime legi!

VII. Să nu înstrăinezi arborii verzi, nici să nu-i mutilezi; să nu ridici pătura de frunze uscate, scoarța, rășina sau crăcile verzi…pentru că toate acestea fac parte din viața planetei și sunt utile pentru buna păstrare a pădurii!

VIII. Să nu dai mărturie bună vreunui delicvent silvic, nici să tăgăduiești sau să ascunzi delicte silvice care-ți ajung la cunoștință, ci să le comunici fără întârziere agenților silvici sau autorităților comunale pentru ca vinovații să primească pedeapsa pe care o merită.

IX. Să nu-ți însușești produsele silvice ale aproapelui tău, să te ferești, de asemenea, ca nu cumva din neștiință sau din neglijență, să faci o rea întrebuințare cu produsele din pădurile statului, ale domeniului Coroanei, ale stabilimentelor publice, comunelor și ale bisericilor, în cazul când ți s-a facut onoarea de a le administra.

X. Dacă ești forestier de profesie, amintește-ți de marea datorie ce-ți incumbă de a face să se respecte cele nouă articole ale decalogului silvic, al carui depozitar ești!

Să fi harnic, cinstit și statornic în lucrare, nici blândețea să degenereze în slăbiciune, nici energia în asuprire nici autoritatea față de inferiori să nu devină adulare, nici autoritatea față de inferiori să nu se transforme în tiranie! Inima ta să fie veselă, iar viața și mintea totdeauna sobre, căci mintea și viața ți s-au dat ție de Creator, o, forestierule mare sau mic, ca să îngrijești pădurile întocmai cum menajezi comorile tale cele mai prețioase , care sunt sănătatea și onoarea de forestier.

Translate »